خرید گوشی موبایل هوشمند؛ برای خرید بهترین موبایل باید به چه نکاتی توجه کرد

امروزه گوشیهای موبایل تنها دستگاهی برای برقراری تماس یا ارسال پیام کوتاه نیستند؛ این دستگاهها بهقدری هوشمند شدهاند که میتوانند خاطرات روزانهی ما را ثبت کنند، خلوتترین مسیر را برای رفتن به محل کار مشخص کنند، برای ما غذا و تاکسی سفارش دهند و مثل دوستی صمیمی، به ما در انجام تصمیمهای روزانه، کمک کنند.
قدم اول: بودجهی خود را مشخص کنید
قدم دوم: با انواع سیستمعامل آشنا شوید
ه زبان عامیانه و بهطور خلاصه، سیستمعامل رابط بین کاربر و سختافزار گوشی محسوب میشود؛ محیطی گرافیکی که توسط شرکتهای مختلف، به پوستههای متفاوت مزین میشود تا بهترین تجربهی کار با گوشی را در اختیارتان قرار دهد. در دنیای کامپیوتر رومیزی و لپتاپ، ویندوز محبوبترین سیستمعامل محسوب میشود.
دومین سیستمعامل محبوب جهان، «آیاواس» (iOS) است که بهصورت انحصاری توسط شرکت اپل توسعه مییابد. این انحصاری بودن بدین معنی است که آیاواس را میتوانید تنها در گوشیهای آیفون بیابید. موضوع انحصاری بودن آیاواس، مزایایی برای کاربران آیفون دارد. اولین مورد این است که برنامهنویسان این سیستم عامل اقدام به بهینهسازی آن برای گوشیهای آیفون میکنند؛ بنابراین گوشیهایی که از آیاواس استفاده میکنند، عملکردی بهینهای و بدون نقصی دارند. برای مثال، اگر یک آیفون قدیمی داشته باشید که دو سه سالی از عمرش گذشته است، هنوز هم میتواند اکثر بازیها و برنامههای آیاواس را بهراحتی و بدون هیچ مشکلی اجرا کند. مورد دوم اینکه گوشیهای آیفون، پشتیبانی نرمافزاری فوقالعادهای دارند؛ بهعنوان مثال، آیفون ۵ که با نسخهی ششم آیاواس منتشر شد، تا چهار سال پس از تولید، تمام بهروزرسانیهای این سیستمعامل را دریافت کرد. در خصوص سومین مزیت آیاواس نیز میتوان به امنیت زیاد آن اشاره کرد که اپل نظارت دقیقی بر این بخش دارد.
در سمت دیگر، یکی از ایرادهای آیاواس این است که تنها در گوشیهای آیفون وجود دارد؛ بنابراین برای استفاده از آن، باید بهای زیادی برای خرید گوشی هوشمند اپل پرداخت کنید. در خصوص مورد دوم میتوان به بسته بودن کد منبع آیاواس اشاره کرد که کاربران و توسعهدهندگان را برای شخصی سازی آن، کاملا محدود میکند. البته نباید از آزادی عمل کمتر آن نسبت به برخی سیستمعاملهای دیگر غافل شد که مؤلفهای اصلی و تأثیرگذار برای بسیاری از کاربران است. محدودیتهای موجود در پلتفرم iOS، برخی مواقع مشکلساز خواهند شد.
اندروید
محبوبترین سیستمعامل دنیای گوشی هوشمند محسوب است و بیش از ۸۰ درصد از تمام موبایلهای جهان، به این سیستمعامل مجهز شدهاند. اندروید در گوشیهای رده پایین چند صد هزار تومانی تا پرچمداران چند میلیون تومانی وجود دارد و سیستمعاملی کدباز محسوب میشود؛ این موضوع دست کاربر و توسعهدهندگان را برای شخصیسازی و ویرایش بخشهای مختلف سیستمعامل باز میکند. همچنین برخلاف iOS، اندروید نیازی به نرمافزاری جداگانه برای انتقال اطلاعات به گوشی ندارد و به محض اتصال آن به کامپیوتر میتوانید به حافظهی داخلی آن دسترسی داشته باشید. این در حالی است که در گوشیهای آیفون پس از اتصال به کامپیوتر تنها به بخش تصاویر ثبتشده با دوربین گوشی دسترسی خواهید داشت.
در ضمن برای نصب برنامه در گوشیهای اندروید، هیچ محدودیتی وجود ندارد؛ بدین ترتیب قادر خواهید بود از برنامههای جانبی مثل بازار استفاده کنید و هم میتوانید برنامهی مورد نظر را از طریق کامپیوتر دانلود و فایل نصب مربوطه را به گوشی انتقال دهید. البته بهتازگی قابلیت مشابهی در iOS در دسترس کاربران قرار گرفته است که میتوانند از فروشگاه متفرقه برای دانلود اپلیکیشنهای خود بهره ببرند. این موضوع پس از حذف تعدادی از اپلیکیشنهای ایرانی از اپاستور کمک زیادی به کاربران این پلتفرم در ایران کرد.
اما در سمت دیگر، گوشیهای اندروید پشتیبانی نرمافزاری کوتاهمدتتری در مقایسه با رقبای مبتنی بر آیاواس دارند؛ بهعلاوه به دلیل تنوع بسیار زیاد گوشیهای اندروید، برنامههای این سیستمعامل برای تمام مدلها بهینه نشدهاند و برای تجربهای بهخوبی آیاواس، باید به سراغ محصولات اندرویدی با سختافزار مناسب بروید.
اندروید را میتوان بهشت توسعهدهندگان ایرانی دانست و تعداد بسیار زیاد اپلیکیشنهای ایرانی توسعهیافته برای این پلتفرم را میتوان گواه این مدعی عنوان کرد. بدین ترتیب و با توجه به نیازهای خاص کاربران ایرانی، میتوان اپلکیشینهای مناسبتری در اندروید یافت.
قدم سوم: به طراحی و کیفیت ساخت گوشی اهمیت بدهید
ابعاد گوشی
شاخصهای خرید گوشی، سایز آن محسوب میشود. ابعاد بدنهی گوشیهای هوشمند به سایز نمایشگر آنها وابسته است
جنس بدنه
جنس بدنهی گوشی شاخصی است که تأثیر مستقیم در طول عمر آن دارد.
تراکم پیکسلی
یکی از مهمترین شاخصهای تعیینکننده در کیفیت یک نمایشگر دانست. این شاخص از یک فرمول ساده بین رزولوشن و سایز نمایشگر به دست میآید و با واحد «پیکسل بر اینچ» سنجیده میشود.
پنل و فناوری
LCD
این پنل در نمایشگر اکثر گوشیهای ردهپایین و ردهمیانی استفاده میشود؛ دلیل این موضوع، هزینهی پایین تولید نمایشگرهای TN LCD در مقایسه با انواع دیگر نمایشگر است. نمایشگرهای LCD دارای یک منبع نور در زیرصفحهنمایش هستند که این منبع نور همیشه روشن است و حتی برای نمایش رنگ مشکی از این منبع نور استفاده میشود.
TN
این پنل در نمایشگر اکثر گوشیهای ردهپایین و ردهمیانی استفاده میشود؛ دلیل این موضوع، هزینهی پایین تولید نمایشگرهای TN LCD در مقایسه با انواع دیگر نمایشگر است. زاویهی دید محدود و مصرف انرژی بالا، بزرگترین نقاط ضعف این دسته از پنلها هستند.
IPS
این مدل نمایشگر که نوع پیشرفتهی TN LCD محسوب میشود، زوایای دید وسیعتر، نسبت کنتراست بیشتر و مصرف انرژی کمتر دارد و طیف رنگ وسیعتری را نشان میدهد؛ اما هزینهی تولید آن بیشتر از نمایشگرهای TN LCD است.
OLED صفحهنمایشهایی از خانوادهی OLED هستند. تکنولوژی ساخت این نمایشگرها متفاوت از LCD است. بدین ترتیب که تعداد زیادی LED ارگانیک، در زیر صفحه نمایش تعبیه شده و بنا به نیاز برای رنگهای مختلف، روشن و خاموش میشوند. در حقیقت نیازی نیست که همیشه تمام این LED-ها روشن باشند. بنابراین برای نمایش نور مشکی هیچ چراغ LED روشن نیست و بدین شکل رنگ مشکی در این نمایشگرها بسیار عمیق و تاریک است. نمایشگرهای OLED از کیفیت رنگ بسیار بالایی برخوردارند
AMOLED در حقیقت همان OLED است. تصویر در این نمایشگر از خطوط زیاد کنارهم تشکیل شده و فاصله بین این خطوط به قدری کم است که فقط با چشم مسلح مشاهده میشود.
Super AMOLED کی از ایرادات وارده به نمایشگرهای AMOLED این بود که زیر نور زیاد، تصاویر در آن قابل مشاهده نبودند و به همین دلیل رنگ سبز از این بین حذف شده و بهصورت اشتراکی با دو رنگ قرمز و آبی بدست میآید. با روی کار آمدن Super AMOLEDها توسط سامسونگ که در واقع نسخه بهبود یافته AMOLEDها هستند، این مشکل رفع شد.
Super AMOLED Plus با وجود برخی مشکلات ماتریس Pentile، سامسونگ در بازهای از زمان با معرفی پنلهای Super AMOLED Plus، چینش RGB را به این دسته از صفحههای نمایشگر اضافه کرد. با این حال سامسونگ چند سالی است که دیگر از این پنل در نمایشگر گوشیهای خود استفاده نمیکند و به همان نمونه با ماتریس Pentile بازگشته است.
Plastic OLED یا P-OLED، نام تجاری پنلهای اولد ساخت الجی است. این پنلها شباهت بسیاری به نمونههای Super AMOLED دارند و تنها تفاوت آنها به استفاده از زیرلایهی پلاستیک در پیاولد به جای شیشه در سوپراملدها باز میگردد. این پنلها نیز جز باکیفیتترین نمونههای موجود در دنیای گوشیهای هوشمند هستند.
قدم پنجم:نوع استفاده از موبایل
اندازهی حسگر ، نسبت کانونی/دیافراگم ، لرزشگیر اپتیکال تصویر ، عکاسی HDR ، دوربین دوگانه ، دوربین سلفی ، فیلمبرداری ، دوربین گوشی، مثل عکاسی، تابعی از موارد گفته شده است؛ اما موارد دیگری هم وجود دارد که در کیفیت نهایی کلیپهای ثبتشده تأثیر دارد. برای مثال، باید به نوع و کیفیت ضبط صدا توجه کنید. اکثر گوشیهای هوشمند تنها قابلیت ضبط صدای تک کاناله (مونو) را ارائه میدهند؛ در حالیکه برخی مدلها (مثل الجی وی ۳۰) نه تنها قابلیت ضبط صدای استریو داشته بلکه آن را با نرخ بیت بالایی ارائه میدهند. این قابلیت در صورتی که بخواهید به طور جدی با دوربین گوشیتان فیلمبرداری کنید، اهمیت بالای دارد.
سیستم-روی-یک-چیپ
پردازنده، حافظهی رم و حافظهی داخلی مواجه شدهاید. در بیشتر مواقع عدد بزرگتر روبهروی هر سطر عاملی برای گرایش به آن محصول میشود.
واحد پردازش مرکزی
CPU یکی از اجزای اصلی و مغز متفکر هر دستگاهی است
در حال حاضر دو سری ARMv7 از رستهی ۳۲ بیتی و ARMv8 از رستهی ۶۴ بیتی از تنوع زیادی در بین معماریهای پردازنده گوشیهای موبایل برخوردار هستند.
هستههای پردازشی
هستههای پردازشی جزئی از معماری پردازندههای مرکزی شناخته میشوند. هر هسته مجموعهای از دستورات را بهطور مجزا محاسبه میکند. تعداد بیشتر هستهها به معنای بالاتر رفتن سرعت محاسبات توسط پردازنده است.
واحد پردازش گرافیکی GPU نیز از بخشهای مهم در SoC به شمار میرود و مسئول پردازش کارهای گرافیکی در دستگاههای دیجیتال است. به دلیل محدودیت فضا و جهت کاهش مصرف انرژی واحد پردازش گرافیکی در نزدیکی CPU قرار دارد. به کمک این واحد شما میتوانید انواع بازیها، تصاویر سهبعدی و فعالیتهای گرافیکی را در گوشیهای خود اجرا کنید.
باتری
یکی از مواردی که به هنگام رونمایی از یک گوشی جدید مورد پرسش قرار میگیرد، میزان دوام باتری آن است. در واقع باتری تلفنهای همراه میتواند به بزرگترین مشکلی که ممکن است در گوشی خود با آن مواجه شوید، تبدیل شود.
امکانات ارتباطی
ر حال حاضر، اکثر اپراتورهای موبایل در ایران از شبکههای پرسرعت 4G پشتیبانی میکنند؛ البته این نوع از اینترنت پرسرعت، تمام مناطق و شهرهای ایران را پوشش نمیدهد؛ بنابراین این موضوع که گوشی جدیدتان از شبکههای 4G پشتیبانی کند یا خیر، بستگی به نیاز و محل سکونتتان دارد.